Niets lijkt een referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de zogenaamde Sleepwet, nog in de weg te staan. Vanochtend leverden de initiatiefnemers ruim 400.000 handtekeningen in bij de Kiesraad. Om er zeker van te zijn dat het referendum er gaat komen moeten 300.000 handtekeningen geldig zijn. De Kiesraad gaat de formulieren en handtekeningen tellen. Daarnaast worden er steekproeven gedaan om te controleren of ze geldig zijn. Als dat zo is, dan wordt het referendum gehouden op 21 maart 2018, tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen. De Raad verwacht op 1 november uitsluitsel te kunnen geven.

Referendum over referendum

Waarschijnlijk is dit, na het Oekraine-referendum, meteen ook het laatste referendum. De nieuwe coalitie wil de pas twee jaar oude referendumwet namelijk alweer intrekken. Dat staat in het regeerakkoord, dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vorige week presenteerden. Tegenstanders proberen dat te voorkomen, en willen een referendum over het intrekken van het referendum organiseren. De Raad van State -een van de belangrijkste adviesorganen van de regering- concludeerde vorige week, dat dat mogelijk is. 

Initiatiefnemers sleepwet

Vijf studenten uit Amsterdam maken zich zorgen over de Wet op Inlichtingen en Veiligheidsdiensten, of zoals ze zelf zeggen: de Sleepwet. Deze nieuwe wet maakt het mogelijk om bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers 'mee te nemen'. Maar waarom een nieuwe afluisterwet?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.