"Zodra de verpakking opengaat, is duidelijk hoe laat het is. Het meurt. Veel graten en smurrie. Geel, cyclaam en bij de staart zwart verkleurd." Eindcijfer: een nul. Het levert visboer Lon Oosterbroek een gedeelde laatste plaats op in de Nationale Haringtest 2017 van het Algemeen Dagblad. Hij is er kapot van: "Het voelt alsof je geslagen bent met een ijzeren staaf."  

Slechte film

Een week geleden ploft er een brief in de hal van Lon Oosterbroek uit Zoetermeer. De brief is van het Algemeen Dagblad. Meteen weet hij hoe laat het is: de uitslag van de Nationale Haringtest 2017. Met bonzend hart opent hij de enveloppe. Het ongeloof groeit terwijl hij de recensie van zijn haringen leest. 'Te hoge temperatuur', 'geel verkleurd', 'bedorven'. "Ik belandde in een hele slechte film," vertelt de haringboer.

Vol schaamte laat hij zijn familie het resultaat lezen. Al ruim acht jaar heeft hij zijn zaak 'Vis van Lon' in Zoetermeer. Een zaak die goed loopt, getuige de 2500 haringen die hij iedere week verkoopt. "Daarom is dit zo moeilijk te geloven. Je gaat toch aan jezelf twijfelen, maar tegelijkertijd realiseer ik me: ik doe het helemaal niet verkeerd. Ik ben toch geen sukkel."

Hartverwarmende reacties

De vele hartverwarmende reacties die hij krijgt van zijn vaste klanten bevestigen dat beeld voor hem.  Hij gist nog steeds naar de reden van de negatieve recensie: "Ik heb wel intern gekeken wat er eventueel mis is gegaan. "Maar ik vraag me wel af: wie is de controleur? Dit hele onderzoek is gebaseerd op een moment. Je bent aan de goden overgeleverd."

Hoewel het oordeel in het AD een enorme emotionele impact heeft, blijven de klanten vooralsnog komen. Zich druk maken over de toekomst doet de Zoetermeerse visboer voorlopig dan ook niet: "Maar als dit financiële gevolgen heeft, stuur ik het AD een bedankkaartje," besluit hij met een cynisch lachje.