Nu de herfst officieel is begonnen kunnen we er niet meer omheen. Het griepseizoen is weer in aantocht. En zo laait de discussie over de griepprik weer op. Gemiddeld haalt ongeveer 5 procent van het personeel in ziekenhuizen een griepprik, terwijl juist daar de risico's erg groot zijn.

De gevolgen van een griepgolf in het ziekenhuis kunnen funest zijn voor kwetsbare patiënten in het ziekenhuis. Toch haalt slechts een fractie van het medisch personeel een griepprik.  

Griepgolf

In de winter van 2017 was er een grote griepgolf. De golf duurde 18 weken, dat is twee keer zo lang als gebruikelijk. Ongeveer 900.000 mensen kregen griep. Al die grieperige mensen zorgden voor een crisis in ziekenhuizen in heel Nederland. Verschillende ziekenhuizen kampten met grote personeelstekort. Sommige ziekenhuizen konden geen nieuwe patiënten meer aannemen, in andere ziekenhuizen moesten operaties worden uitgesteld.

Campagne om personeel te motiveren voor griepprik

Om die reden start de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een campagne om medisch personeel te motiveren toch een griepprik te nemen.

Niet iedereen reageert enthousiast op deze campagne.

Effectiviteit van de griepprik

Een aantal jaar terug is onderzocht hoe effectief het vaccineren van medisch personeel is. Uit dat onderzoek bleek dat veel besmettingen in het ziekenhuis vermeden kunnen worden. Dit roept dus de vraag op of de prik niet verplicht zou moeten worden voor medisch personeel, maar ook voor andere beroepsgroepen.

Eén van de kanttekeningen is dat de griep niet volledig uit te bannen is met een griepprik. Afgelopen twee jaar bleek dat de combinatie van virussen niet overeen kwam met de heersende griepvirussen. In Nederland hadden we vorig jaar last van de Yamagata, een Japanse variant, deze vorm zat toen niet in de griepprik.

LEES HIER HOE JE ERVOOR KUNT ZORGEN DAT JE GEEN GRIEP KRIJGT: