Marcelo Vieira da Silva Júnior, een van de sterspelers van Brazilië, verliet al vrij snel het WK-duel tegen Mexico omdat hij kampte met spierpijn. De teamarts verwees naar een te zachte matras in het spelershotel als mogelijke boosdoener. Kan een slechte matras een blessure veroorzaken?

Slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof denkt dat een slechte matras inderdaad kan bijdragen aan een blessure."Sporters slapen vaak acht tot negen uur. Wat je merkt is dat de spierbelasting gedurende de nacht anders is als men op een andere matras slaapt, dan wanneer men thuis slaapt, in de eigen omgeving."

Het lichaam compenseert

Chiropractor Keld Sølvsteen, die een rugcentrum heeft waarin hij ook sporters behandelt, reageert wat sceptisch op het verhaal over Marcelo. Sølvsteen heeft dertig jaar ervaring in zijn vak. Hij zegt: "Je kan wel wat spanning in de rug krijgen als je op een te zachte matras hebt gelegen. Dat je spieren wat stijver zijn als je wakker wordt. Maar je raakt er niet door geblesseerd. Dat vind ik een beetje onzin eigenlijk." Spierstijfheid in de ochtend is bovendien snel verdwenen, zegt Sølvsteen.  

Heftigere klachten door slecht slapen

"Als gezonde jonge mensen slapen op een bed dat iets te hard of te zacht is, kan hun lichaam dat wel compenseren. Dan ga je even tien minuten lopen en een beetje rennen en dan is het weer hersteld. Ik kan me niet voorstellen dat ze zulke slechte bedden in Rusland hebben dat je helemaal gebroken wakker wordt. Het valt in mijn ogen onder smoesjes."

Fysiotherapeut Hulshof denkt ook dat de blessure niet in bed is ontstaan, maar op het veld. "Waarschijnlijk heeft Marcelo wel een verdraaiing gemaakt op het veld, waardoor er heftiger klachten zijn ontstaan. Het kan zo zijn dat hij niet optimaal is uitgerust gedurende de nacht. Dat hij meer in belastende houdingen heeft gelegen. Als dat het geval is geweest bij Marcelo, kan dat uiteindelijk wel tot blessures leiden."

Zelf matrassen mee naar Rusland

Het Belgische team kwam onlangs in het nieuws omdat zij matrassen met de namen van de spelers erop naar Rusland stuurden. Daardoor lekte de selectie vroegtijdig uit. Dat was niet slim, maar de keuze voor eigen matrassen was verstandig, vindt Hulshof.

"Er zijn teams die daar rekening mee houden, zoals het Belgische team. Ik denk dat het daar steeds meer naar toe gaat in de topsportwereld. Ik werk zelf ook samen met topsporters, ze vinden het belangrijk om op een goed bed te slapen. Om de prestaties te bevorderen is dat ook aan te raden."

Concluderend: Chiropractor Keld Sølvsteen stelt dat je niet kan zeggen dat je ópstaat met een rugblessure als je een nacht op een slecht matras gelegen hebt. Maar dat een slechte matras kan bíjdragen aan een rugblessure, dat is volgens fysiotherapeut Hulshof een feit.