Minister Koenders moet zijn Indiaase ambtscollega bellen om de rechtszaak van Peter de Bruijn te bespoedigen. Dat zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. 

De Bruijn zit in een uitzichtloos strafproces en mag al twee jaar India niet uit. Het ziet er niet naar uit dat die situatie op korte termijn verandert. 

Het is september 2014 als De Bruijn wordt gearresteerd voor het verbreken van een huwelijksbelofte aan een jonge Indiase vrouw. Ze beweert dat zij en de Nederlander een relatie hebben en hij haar gevraagd heeft met haar te trouwen. Hij wil hier volgens haar onderuit komen is is daarom strafbaar voor de Indiase wet. 

Arrestatie in India

De Bruijn is dan nog werkzaam voor de internationale studie-organisatie Nuffic en promoot in die hoedanigheid Nederlandse onderwijsinstellingen bij Indiërs. De aanklaagster heeft hij nog nooit gezien, alleen via een foto op Facebook. Zij voegde hem begin 2014 toe via het vriendennetwerk en begon hem - zegt De Bruijn- vrijwel direct te chanteren. Hij moet haar 40 duizend euro geven, anders zal ze zeggen dat hij een relatie met haar heeft. 

De Bruijn wordt gearresteerd wanneer hij zit te dineren met zijn vriendin. De arrestatie van de Nederlander is groot nieuws in India. Het bericht haalt alle kranten en de nieuwsstations. Hij zit 20 dagen vast maar komt op borgtocht vrij. Zijn paspoort moet hij inleveren in afwachting van een rechtszaak. 

Sjoerdsma: Koenders, bel met ambtscollega in India

Inmiddels is het precies twee jaar na de arrestatie en komt een strafzaak niet van de grond. Getuigen weerspreken de aanklacht van de vrouw, maar het paspoort van Peter de Bruijn is nog altijd ingenomen. Er komen zelfs nieuwe aanklachten bij. Zittingen in de zaak worden telkens uitgesteld.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in De Volkskrant dat er een speciale vertrouwensadvocaat is ingezet. Maar dat is niet voldoende, aldus Sjoerd Sjoerdsma. Het D66-Kamerlid was voorheen diplomaat. Hij vindt dat Koenders de druk moet opvoeren en zijn ambtscollega in India moet bellen om de zaak te bespoedigen.