In het Syrische vluchtelingenkamp vlakbij de plaats al-Hol zijn bijna dertig kinderen en baby’s overleden door onderkoeling.

Het aantal mensen in het kamp is in 8 weken tijd verdrievoudigd en er is een tekort aan winterkleding, verwarming, tenten en zelfs schoenen.

'Een chaotische situatie'

De mensen die arriveren zijn op de vlucht geslagen voor gevechten tussen IS en Koerdische en Arabische grondtroepen, die luchtsteun krijgen dat geleid wordt door de Verenigde Staten. Daardoor is het gebied moeilijk te bereiken voor hulpverleners. Volgens NRC zitten er tientallen Nederlanders in het kamp. Het zou gaan om vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen.

Stichting Vluchteling laat EenVandaag weten dat het 350 duizend euro beschikbaar stelt voor hulp aan mensen in al-Hol en omgeving. Directeur Tineke Ceelen was onlangs in het gebied en spreekt van een chaotische situatie: "Het was onbekend hoeveel mensen er nog in het IS-gebied zaten en dat waren er meer dan verwacht. Bovendien zijn deze vluchtelingen er fysiek zeer slecht aan toe. Winterkleding hebben ze niet en in veel gevallen ook geen schoenen. Ze hebben 3 dagen door kou en regen gelopen en overnacht in de open lucht. Ze komen ziek en zwaar verzwakt aan. In al-Hol zijn te weinig faciliteiten om deze mensen te helpen."

Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemde de situatie voor de inmiddels 33 duizend vluchtelingen gisteren kritiek. Enkele honderden strijders van IS vechten een laatste verbeten strijd uit in een gebied dat volgens CNN niet meer dan vier vierkante kilometer beslaat.