De situatie in de kerncentrale van Fukushima wordt met de dag erger. Japanse werknemers van de centrale zijn druk bezig om een nucleaire catastrofe af te wenden. Door het hoge stralingsniveau is het moeilijk om de situatie onder controle te krijgen. Duizenden Japanners zijn met hun gezin gevlucht. Het vliegveld van onder andere Tokio is overvol met mensen die uit het land weg willen. Vanavond in EenVandaag een dagoverzicht.

Uit zeker twee reactoren van Fukushima 1 stijgt stoom of witte rook op. Het hoge stralingsniveau rond het complex maakt hulpverleners het werken bijna onmogelijk. Het blussen van branden is bijna onmogelijk. Het complex is slecht met brandweerauto's te bereiken door de straling en de enorme ravage die ontploffingen tot dusver hebben aangericht.

Niet alleen de kernreactoren leveren gevaar op, ook opslagplaatsen voor gebruikte splijtstofstaven zijn reden tot zorgen. Deze worden net als de reactoren gekoeld met water, maar dat is door de hitte verdampt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.