Stichting Ideële Reclame (SIRE) viert vandaag hun vijftigjarige bestaan met een groot feest en nieuwe campagne. We kennen SIRE van 'Je bent een rund als je met vuurwerk stunt', 'Wie is die man die op zondag het vlees snijdt?' en 'De maatschappij'. Maar heeft het ook gewerkt?

Vijftig jaar geleden, in 1967, richtten een zestal reclamemakers SIRE op, geïnspireerd door de Amerikaanse Advertising Council. Paul Mertz, een grootheid in de reclamewereld, was een van de oprichters. De Amerikaanse evenknie werd bekend door reclames tijdens de oorlog en voorlichtingscampagnes zoals 'Smokey Bear' om bosbranden tegen te gaan.

Lucy van der Helm is de huidige directeur van SIRE. Zij gelooft erg in de kracht van de stichting. “We willen gedrag veranderen en bijdrage aan de maatschappij.”

Hersenwetenschapper Victor Lamme is niet overtuigd van de werking van de campagnes. “Bewustwording is moeilijk meetbaar. Ook werkt het vaak averechts. Sire zou meer naar de wetenschap moeten luisteren en zich verdiepen in zaken als neuromarketing.”  Volgens Van der Helm is men bij SIRE wel degelijk bezig met de effectiviteit. "We willen bijvoorbeeld campagnes langer laten lopen, om meer voor elkaar te krijgen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.