Veel sherpa's in Nepal hebben besloten de Mount Everest niet meer op te gaan en de berg te verlaten. De sherpa's hebben hun beslissing genomen na de lawine van vorige week die 16 levens eiste onder de Nepalese helpers.  

De Sherpa's eisen betere lonen en werkomstandigheden. De gidsen vinden dat ze te grote risico's moeten nemen om de buitenlandse klimmers naar de top te helpen.

De Nepalese regering besloot woensdag een delegatie naar het basiskamp van de Mount Everest te sturen. De vertegenwoordigers moeten nog een keer met de sherpa's praten en aantonen dat ze de zorgen van de gidsen serieus nemen.

Buitenlandse bergbeklimmers zijn afhankelijk van de Nepalese gidsen. Een aantal internationale expedities gaat daardoor niet door.

Twee westerse organisatoren van expedities zeggen dat de spanningen hoog zijn opgelopen onder de ongeveer 400 sherpa's. Veel gidsen willen dat de beklimmingen tot het einde van het klimseizoen worden stopgezet. Maar anderen willen juist doorgaan.

In EenVandaag: hoeveel gevaar lopen de sherpa's? Daarover praat Wilco van Rooijen, de beste bergbeklimmer van Nederland.