Laat je speelgoed staan, schuif gezellig aan: bijna veertig jaar lang was Sesamstraat een vaste waarde in de vooravond op de Nederlandse tv. Dat gaat veranderen. Pino, Ieniemienie en Bert & Ernie zijn vanaf 1 januari niet meer op NPO 1 te zien. Het einde van een traditie.

Sesamstraat verdwijnt van NPO 1. Het kinderprogramma, dat al bijna veertig jaar op de zender te zien is, verhuist naar het digitale themakanaal Zapp Xtra en zal in de ochtend te zien zijn op NPO 3. Omdat kinderen steeds minder op de klassieke manier televisie kijken wordt zendtijd vrijgemaakt voor het seniorenprogramma Tijd voor MAX.

Het bericht heeft tot veel ophef geleid. De Nederlandse Publieke Omroep meldde aanvankelijk dat Sesamstraat vanaf 2016 alleen te zien zou zijn op het themakanaal Zapp Xtra, maar nu blijkt dat het kinderprogramma ook te zien blijft in de ochtenduitzending van Zappelin op NPO 3.

De NPO laat weten dat de avondeditie, een herhaling van de ochtendshow, komt te vervallen. De reden hiervoor is dat het kinderprogramma in de ochtend beter wordt bekeken in de doelgroep van drie tot vijf jaar (40 procent tegen 15 procent), aldus de omroep. "Veel kijkers zijn met Sesamstraat opgegroeid en we begrijpen de emotie die de verhuizing losmaakt bij de oudere kijkers en de mensen die betrokken zijn bij Sesamstraat."

In de studio een gesprek met NTR-directeur Paul Römer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.