Tienduizenden, misschien wel honderdduizenden Japanners hebben eind januari op de Japanse zender MBS een reportage van EénVandaag bekeken over seksuele dienstverlening aan gehandicapten. Een nogal heet –eh- hangijzer, dit onderwerp, getuige de reacties op onze uitzending twee jaar geleden. Maar dat zelfs de Japanse tv interesse toont, is wel bijzonder.

Een tijd geleden belde het Consulaat Generaal der Nederlanden in Osaka mij met het verzoek of MBS gebruik zou kunnen maken van onze uitzending over het onderwerp. Natuurlijk was ik benieuwd naar het resultaat.

Nu houdt mijn Japans niet over, maar verder geeft het bekijken van de uitzending wel wat leuke informatie. Zo trekt MBS maar liefst 11 minuten voor het onderwerp uit. Gezien de normale 6-minuten items die wij kennen of 2 minuten bij het NOS journaal, een respectabele lengte. Ook in Japan kunnen gehandicapten klaarblijkelijk nergens heen met hun seksuele behoeften en wordt dat als een probleem ervaren. Ouders en hulpverleners vermijden ook daar angstvallig het onderwerp. Of zijn die rode sterren op de kaart van Japan plekken waar deze diensten worden aangeboden? Ik kan het me toch nauwelijks voorstellen...

Halverwege de uitzending zwenkt de camera naar een typische Nederlandse straat, rijtjeshuizen, doorsnee-tuinen. Gezellige muzak eronder. De Japanse verslaggever is voor het verhaal helemaal afgereisd naar ons land, klaarblijkelijk toch het mekka op het gebied van seksuele openheid – zeker voor gehandicapten. Wat moet hij gedacht hebben, deze jongen of man, in het vliegtuig op weg naar Amsterdam? Wat zou hij gezegd hebben tegen degene naast hem in de stoel? Wat verwachtte hij te zien hier, een soort Red Light District voor gehandicapten? Naar dat soort dingen ben ik altijd wel benieuwd.

Dan zie ik in een zee van Japanse tekens een bekend gezicht opdoemen, René Vercoutre, al in een rolstoel sinds zijn 15e jaar en medeoprichter van de Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling (SAR). De verslaggever zoekt hem thuis op. Ik snap wel dat de Japanners uitgerekend naar hem zijn afgereisd, want zijn stichting is de eerste club ter wereld die seks bij gehandicapten bespreekbaar maakte en er zelfs een dienstverlening voor opzette.

Waar zullen Vercoutre en de verslaggever het over hebben? Ik vang niet meer op dan ‘En toen...’, dan wordt René alweer overstemd door een barse Japanse voice-over. Vervolgens komt een oude foto van René in beeld, met zijn (ex)vrouw volgens mij en een tekst in beeld. Weer dat gezellige muziekje eronder. Wat vertellen ze hier? Dat Vercoutre getrouwd is geweest en twee kinderen heeft?

Beleefd knikkend zie ik de Japanse verslaggever voor me. ‘Hoeveel kost het eigenlijk, zo eh...iemand inhuren?’ Zou zo’n dienstverlening ook in Japan opgezet zijn inmiddels? Aan het eind van de reportage komt een vrouw in beeld, onherkenbaar gefilmd, met vervolgens een toch weinig verhullend beeld dat bovenaan dit logje staat.

Een paar dagen na het ontvangen van de DVD bel ik René Vercoutre zelf. Hij heeft de uitzending nog niet gezien. Hij vertelt dat hij bijna maandelijks verslaggevers uit de hele wereld ontvangt; twee weken geleden nog een cameraploeg uit Denemarken. ‘Het blijft natuurlijk uniek. Nergens ter wereld heb je dit’.

Het item van de Japanse televisie:

Het beeld dat verslaggevers en cameraploegen uit de hele wereld, van Osaka tot Kopenhagen, sinds jaar en dag uitgerekend naar een Vinex-oude stijl jaren-zeventig-wijk in Zeist afreizen vind ik bijzonder grappig. Het beeld van Holland kan wel bijgesteld: bloembollen, klompen, kaas en straks kan de seksuele dienstverlener er nog bij.

Interessant is ook welk beeld de Japanners meegekregen hebben van Nederland. Noord-Holland is ineens de grootste provincie en heeft een stuk Noordzee ingepikt:

Naar de strekking van de uitzending blijf ik wel benieuwd, dus wie het Japans machtig is mag een gooi wagen. Reacties graag naar paulineveen[at]eenvandaag[dot]nl.

Hier is onze uitzending van twee jaar geleden terug te zien die collega Gerie de Jong en ik maakten en waarin Jan en Remco dapper hun verhaal doen:

http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=124807

Seks met gehandicapten op Japanse tv