Niet alleen met Kerst, ook met Pasen is geseculariseerd Nederland toch weer in de kerk te vinden. Maar met Pasen gaat het vooral om dat muziekstuk: de Mattheus Passion. De werken van Johann Sebastian Bach zijn populair, maar worden nog populairder. 

Rond deze Pasen worden er maar liefst 192 Mattheus- en Johannes Passions uitgevoerd, dertig meer dan vorig jaar. Ook de coproductie van EO en RKK, The Passion, waarin het lijdensverhaal van Jezus verteld wordt aan de hand van hedendaagse popliedjes, belooft weer een miljoenenpubliek te bereiken. Waar komt dat enthousiasme voor het lijdensverhaal vandaan in een geseculariseerd Nederland? 

We praten erover met een ver familielid van Johann Sebastian Bach: Govert Jan Bach, Bachkenner en presentator van het programma ‘geen dag zonder Bach’. Daarnaast spreken we dirigent Pieter Jan Leusink, wie deze weken 24 Mattheus Passions uitvoert, godsdiensthoogleraar Erin Wilson van de Rijksuniversiteit Groningen en Jacco Doornbos, directeur van Eye2Eye Media, de producent van The Passion.