Het aantal longkankerdoden kan fors verminderd worden als oudere rokers en ex-rokers elk jaar een CT-scan laten maken. Dat bijkt uit Nederlands-Amerikaans onderzoek uitgevoerd in opdracht van een adviesraad van de Amerikaanse overheid. De resultaten zijn zo positief, dat de raad adviseert de screening in te voeren. Is dit een goed idee?

In Nederland is al langer een discussie gaande over longkankerscreening. Omdat longkanker vrijwel altijd veroorzaakt wordt door roken, is er een duidelijke doelgroep en patiënten krijgen meestal te laat klachten. Maar er zijn ook nadelen aan deze vorm van bevolkingsonderzoek. Er kan sprake zijn van overdiagnose: er lijkt in de test iets aan de hand, maar niet ieder vlekje op de scan is kwaadaardig. Dat zorgt voor veel stress onder betrokkenen. En wat zijn de kosten van een dergelijk onderzoek?

Is het invoeren van de screening een goed idee? Wat zijn de kansen van een effectief bevolkingsonderzoek naar longkanker? 

In EenVandaag spreken we met Anemone Bögels, directeur van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Ook spreken we met Wanda de Kanter, longarts aan het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Zij vindt dat bij dergelijk onderzoek wel de verplichting om te stoppen met roken moet gelden.

Stoppen

Maar dat blijkt een lastig verhaal te zijn. Per 1 januari stoppen mensen massaal met roken, maar na een paar dagen is een groot deel alweer begonnen. En na een jaar zijn de meesten weer stugge rokers: stoppen is lastig. Dat ervaart ook roker Mario van Zijl. Zijn kinderen willen graag dat hij stopt, maar dat is hem eigenlijk nog nooit gelukt.

In Radio EenVandaag: waarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken? Zijn stop-coaches effectief? En wat zijn de tips om wel succesvol met roken te stoppen.