Leden van Scientology hebben flyers uitgedeeld aan scholieren van een Amsterdamse middelbare school. Het betrof uitnodigingen voor een gratis persoonlijkheidstest en een gesprek.

Volgens een woordvoerder van de omstreden sekte zijn de minderjarigen ‘per ongeluk’ benaderd. In het beleid van de sekte zou beschreven staan dat er niet geworven mag worden onder minderjarigen zonder toestemming van ouders. 

Psychiaters

‘Per ongeluk’, dat was het ook in 2001. Toen probeerden Scientology-leden minderjarigen naar een tentoonstelling in Amsterdam te lokken. "Een tentoonstelling over psychiatrie waarschijnlijk," zegt publiciste Karin Spaink. "Volgens Scientology zijn psychiaters de oorzaak van alle kwaad." Zo draagt Scientology onder meer het gedachtegoed uit dat Hitler beïnvloed werd door psychiaters en dat de holocaust door psychiaters bedacht is. 

Niet bepaald een gezellige club, weet Spaink ook uit eigen ervaring. Ze publiceerde in de jaren ’90 teksten van de sekte op haar website, en raakte daardoor verzeild in een tien jaar durende rechtszaak die de Scientology Kerk tegen haar aanspande. "Ik won," vertelt ze.

Leeg

Spaink herkent het gebruik van een folder en een gratis persoonlijkheidstest als wervingsstrategie meteen. "Ze richten zich niet alleen op minderjarigen, maar op iedereen." Onlangs opende Scientology haar nieuwe pand aan de Wibautstraat in Amsterdam van 7000 vierkante meter, gekocht voor vijf miljoen euro. Het zou Spaink niet verbazen als die ruimte voor de helft leeg is. "In 2003 is meer dan de helft van de actieve leden opgestapt. Dat waren er zo’n 125," zegt Spaink. 

Inmiddels zijn er afspraken gemaakt met de school in Amsterdam. Scientology heeft beloofd geen folders meer uit te delen aan leerlingen onder de achttien jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.