Hij wordt gezien als een van de meest invloedrijke Nederlandse dichters uit de 20e eeuw. Bekend van de zin: "Alles van waarde is weerloos". De schok is dan ook groot nu bekend is geworden dat de Nederlandse schilder en schrijver Lubertus Jacobus Swaanswijk, pseudoniem Lucebert, er in zijn jeugd nazisympathieën erop nahield. Dat staat in een biografie die vandaag over hem verschijnt. Verborgen sympathieën die pas decennia later naar buiten komen: het gebeurde eerder in Duitsland met de schrijver Günter Grass.

Nobelprijs

Günter Grass, schreef veel over de Duitse geschiedenis en verwerkte Grass deed zijn onthulling in 2006 in het boek 'De rokken van de ui (Beim Häuten der Zwiebel)'. Net als Lucebert was Grass heel jong toen hij dienst nam en blijk gaf van nazisympathieën. Iemand die Grass goed kende, is Jan Gielkens. Hij vertaalde 13 boeken van de schrijver en ontmoettte hem meerdere malen. "Op het moment dat hij zich bij het leger aanmeldde was hij 15-16. Heel jong, Een kindsoldaat noemen wij dat tegenwoordig. Hij heeft pas achteraf begrepen waar hij precies terecht was gekomen," aldus Gielkens.

In dit interview vertelt Grass openhartig over zijn verleden:

Controversieel 

Er waren mensen die vonden dat Grass zijn Nobelprijs voor de Literatuur moest inleveren, wat hem diep raakte. Grass was volgens Gielkens altijd al een controversieel schrijver die het verleden van Duitsland ter discussie stelde. "Over het algemeen lijkt het mij iets voor jonge mensen, om op zoek te zijn naar je plek in de wereld, in de samenleving. En daar hoort ideologie ook bij. Daar horen politieke opvattingen bij. Op bepaalde momenten in de geschiedenis kan dat een ideologie zijn die als verkeerd beoordeeld wordt. Dat is nu eenmaal zo, dat lijkt mij niet buitengewoon. Zijn werk is krachtig genoeg om dit te overleven. En bij Lucebert is dat denk ik ook zo."