In de wijken Delfshaven en IJsselmonde leven ruim honderd mensen in totaal isolement. Al jaren afgesloten van gas, water en licht. Dat blijkt uit een project waarbij medewerkers van woningbouwcorporatie Woonbron en zorginstelling Antes langs de deuren gingen om verborgen armoede in kaart te brengen. De gemeente Rotterdam gaat nu in kaart brengen hoe het met de rest van de stad gesteld is. 

Het zijn vaak schrijnende situaties die zich buiten het oog van instanties afspelen.Volgens zorginstelling Antes komt dit doordat mensen zorg mijden, zich terugtrekken en het huis niet meer uitkomen.

Geschrokken

Niet alleen de geestelijke gezondheidszorginstelling en woningcorporatie zijn geschrokken van de bevindingen, ook de Rotterdamse gemeenteraad. "Ik ben het meest geschrokken van de hoeveelheid schrijnende situaties. Dan gaat er echt iets niet goed", zegt D66-raadslid Nils Berndsen. 

"De hulptrajecten zijn er maar de 'vergetenen', de mensen die niet in beeld zijn, die kan je niet helpen. Dus die moeten we eerst vinden", aldus Berndsen.

Hoe heeft het zover kunnen komen? In de studio bespreken we dit met Karin Schrederhof, directeur van de Rotterdamse woningbouwcorperatie Woonbron.