Een lokale rel op een basisschool in Hengelo breidt zich uit op sociale media. Ouders winden zich op over de eindmusical op de Anninksschool in Hengelo. De directeur van de school besloot eigenhandig twee homoseksuele rollen uit het stuk te schrappen. Veel ouders laten zich op sociale media uit over die beslissing van de schooldirecteur. Hij kan op weinig bijval rekenen.

In het script van de musical zat een man/vrouw stelletje, maar de kinderen van groep 8 besloten tijdens de repetities dat een man/man koppel leuker zou zijn. Om die reden werden de rollen aangepast. Twee jongens vonden het vervolgens prima om die rollen op zich te nemen. 

Waarom dan toch de beslissing van de directeur? Directeur Ben de Vlugt van de Anninksschool heeft verklaard dat hij de rollen weer schrapte, omdat er in de bewuste klas een leerlinge zit wiens ouders lid zijn van de Jehova’s getuigen. "Ik weet hoe mensen van dit geloof hierover denken. Je mag wel homo zijn, maar je mag het niet praktiseren. Ik achtte dus de kans zeer groot dat het bewuste meisje niet meer mee zou mogen doen met de musical, als we dit er in zouden laten. [...] Daarom heb ik besloten dat we de musical spelen volgens het oorspronkelijke script, met een man/vrouw stel." De ouders van het meisje hadden overigens niet geklaagd over de musical. De Vlugt besloot de maatregel preventie te nemen.

Ouders: 'Schandelijk'

Het verhaal kwam onder de aandacht na een tweet van de ouders van een van de kinderen:

"Zoonlief vertelt dat hij in de eindmusical geen homo meer mag spelen, omdat (de ouders van) een leerling, op basis van geloof, daar moeite mee (hebben) heeft. Daar heb ik dan weer moeite mee", staat op het account van de familie Evers. Diverse ouders reageren met 'schandelijk' en 'diep triest'. Tubantia Hengelo schreef een artikel over de verdere reacties van ouders op de Anninksschool.

De zoon van Mariska Roemers zit in de musicalgroep. Zij zegt: "Wat voor voorbeeld geef je dan aan groep 8 als je geen homo's in de eindmusical wilt? [...] Omdat die ouders er 'eventueel, misschien' iets van zouden kunnen gaan vinden. Als dat een argument is, ligt de weg open voor andere ouders om hun persoonlijke voorkeuren op school door te drukken." De uitleg van directeur Ben de Vlugt kan wel op enig begrip rekenen, maar er blijft kritiek. "De uitleg van Ben was wel verhelderend, maar ik blijf dit raar vinden. Stel nou dat er in die klas iemand zit met ontluikende homoseksuele gevoelens, wat moet die hiermee? Die krijgt toch het signaal dat homo-zijn blijkbaar gevolgen heeft", reageert Remko Middeler, wiens zoon ook in de klas zit.

Het verhaal verspreidt zich inmiddels verder dan de basisschool. Op Twitter geven verschillende mensen commentaar op de situatie, en het voorbeeld dat de school ermee stelt: