Onzichtbare vrouwen, de schoenen van vice-premier Hugo de Jonge, de baard van Thierry Baudet, een afscheid en een opvallend goed geregisseerde live-show, de beëdiging van het nieuwe kabinet hield de gemoederen op social Media op verschillende manieren bezig.

Zo moeten nieuwe bewindslieden zonder social media-accounts eraan geloven. Minister van Financiën Wopke Hoekstra, bijvoorbeeld, zit vanaf vandaag ook op twitter.

Goed geregiseerd

Verder was de uitzending vandaag natuurlijk opvallend. Een strak geregisseerde live-show zou je kunnen zeggen. Daarin zou je de hand van Koning Willem-Alexander kunnen zien. Vandaag was het namelijk pas de tweede keer dat de beëdiging live werd uitgezonden. Die eerste keer was vier jaar geleden, en dat verliep een stuk minder soepel dan vandaag.

Vandaag liep het dus allemaal gesmeerd. En staatsrechtdeskundige Wim Voermans ziet meer verschillen met hoe het proces onder koningin Beatrix ging. “Het was een mooi waardig ritueel. Er zat een strakke regie op. Toen, in 2012, was het nog wennen, het was een openbare beëdiging en stond camera niet aan. Daar was nu wel goed over nagedacht. Het verliep gladjes."

Onzichtbare vrouwen

En natuurlijk de opvallende schoenen van vice-premier Hugo de Jonge. Daar werd zelfs een bericht op teletekst aan gewijd. En opvallend was dat hij bij de eed-aflegging vlak daarvoor nog zwarte schoenen aan had. Een snelle schoenwissel dus, en daar zijn de meningen over verdeeld. Maar dan ben je tenminste in beeld. Toekomstig staatssecretaris van Defensie verdween bijna volledig uit beeld achter de rug van minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Dan zitten er al weinig vrouwen in het kabinet én je hebt ook nog eens neutrale schoenen aangetrokken, en ben je vervolgens bijna niet te zien:

Thiery-challenge

Thierry Baudet weigerde zich te scheren tot er een nieuw kabinet op het bordes stond, de zogenaamde Thierry-challenge. Dus die baard ging er vanmiddag af. 

Verder viel de VVD op met dit filmpje. Een filmpje van een whatsapp-groep van premier Rutte waar hij snel alle ministers van het vorige kabinet uit gooit, en de nieuwe in zet.

Maar de meeste aandacht vandaag ging uit naar Lodewijk Asscher. Hij maakte dit geestige afscheidsfilmpje:

Helemaal origineel is dat idee niet. Obama deed het, Clinton deed het. En in het filmpje van Clinton zit voor de House of Cards-liefhebbers een leuke gimmick, zo’n 10 jaar voor het ontstaan van die serie:

Kevin Spacey, nu beter bekend als Frank Underwood. De fictieve president in de razend populaire serie House of Cards. Dus wie weet wat voor voorspellende waarde er zit in het filmpje van Asscher...