Het is de snoepwinkel voor de internationale wetenschap, het 'Witte Continent': Antarctica. Een uniek natuurgebied wat wetenschappers al decennia fascineert en dient als bron van veel onderzoek naar de milieuproblematiek: zo leert de dikte van het ijs op Antarctica de wetenschappers veel over de opwarming van de aarde. Een eeuw nadat Robert Scott en Roald Amundsen een race hielden om als eerste de Zuidpool te bereiken, gaat wetenschapsjournalist Govert Schilling de twee achterna. Op uitnodiging van de Amerikaanse Science Foundation ging hij op weg naar de geografische zuidpool.

Dit jaar wordt het eerste Nederlandse laboratorium op Antarctica geopend. Andere landen, zoals de Verenigde Staten, hebben al meerdere decennia onderzoekscentra op het witte continent. Schilling ging op zijn reis naar de geografische zuidpool langs deze centra, eerst vanaf het Nieuw-Zeelandse Christchurch naar het Antarctische McMurdo Station, en vervolgens op weg naar de Zuidpool. Voor EenVandaag filmde hij zijn reis. Wat kwam hij tegen, daar aan de onderkant van de wereld?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.