Hoewel het echt nog wel even duurt tot het volgende offerfeest was het vandaag wel de hele dag trending. De discussie ging over het offerfeest van 2015. Twee kinderen die vanwege dat offerfeest niet op de klassenfoto stonden krijgen een schadevergoeding van 500 euro.

De ouders van die kinderen uit Den Haag regelden een vrije dag van school vanwege het offerfeest. Alleen er was één probleem, juist op die dag werd de klassenfoto gemaakt. Omdat er meer moslimkinderen op die school zitten kwam de directie met een oplossing. De foto werd ’s ochtends vroeg gemaakt, zodat de kinderen de rest van de dag vrij waren.

Maar de ouders van twee kinderen vonden dat maar niks. Dus stonden die kinderen niet op de foto en dat is discriminatie volgens de ouders. Ze eisten tienduizend euro van de school. Volgens de ouders waren de kinderen in hun eer aangetast.

De adjunct directeur van de school heeft een paar weken later zelf nog foto’s gemaakt. Maar dat hielp allemaal niks. De kantonrechter besloot vandaag dat zij recht hebben op 500 euro schadevergoeding.

De politiek reageerde fel, veelal via Twitter. Geert Wilders spande daar natuurlijk de kroon met deze foto. En de PVV kwam ook heel snel met kamervragen, met een scherpe formulering: ‘Is de betrokken rechter knettergek’.

En ook bij Powned reageerden politici twee maanden terug al not amused…

Op social media zijn de reacties voornamelijk negatief. Deze reactie op Facebook van een andere moslim viel in het bijzonder op: ‘ik baal ervan! Als moslim is het al lastig en dan gaat deze vrouw een islamitisch feest negatief in het nieuws brengen met zo’n stomme zaak’

Veel mensen zeggen ook dat deze kinderen vanwege de leerplicht gewoon op school hadden moeten zijn. Nou dat klopt in ieder geval niet, scholen zijn verplicht om kinderen vrij te geven op bepaalde religieuze dagen als daar een verzoek voor wordt ingediend.

Maar je hoort het vaker de laatste jaren, dit soort discussies over religieuze feesten en het onderwijs. Vorig jaar stelde de partij Denk voor om bij examens rekening te houden met de Ramadan.

En twee jaar geleden spanden twee moslimstudentes geneeskunde nog een rechtszaak aan tegen het Erasmus MC in Rotterdam omdat ze geen praktijklessen wilden doen met mannelijke medestudenten.

Tot slot, de meest gemaakte grap op twitter over dit onderwerp komt onder andere van communicatiespecialist Huub Bellemakers. Hij zegt: ‘in 1994 had ik een uitzonderlijk lelijke klassenfoto. Ik wil daar vanaf. Of geld..’