Met het Saluut Protocollair is het scheepvaartevenement Sail Amsterdam van start gegaan. Tijdens de Sail-in worden de deelnemende tall ships en andere belangrijke schepen op de kop van de Sixhaven verwelkomd volgens een eeuwenoude traditie: met kanonsschoten De kanonniers van de Saluutbatterij Bastion RA uit Naarden voeren het protocol uit. EenVandaag is er bij.

De eerste van de ongeveer vijftig tall ships (grote zeegaande zeilschepen) en honderden andere bijzondere schepen vertrokken donderdagochtend iets na tien uur vanuit IJmuiden. Zij varen in colonne via het Noordzeekanaal naar Amsterdam.

De colonne wordt aangevoerd door de Clipper Stad Amsterdam. Prins Willem-Alexander vaart daarop mee. Enkele andere opvallende tall ships zijn de Götheborg (een replica van een Zweedse Oost-Indiëvaarder), de Shabab Oman (een trainingsschip van de marine in Oman) en de Dewaruci uit Indonesië.

Op het Noordzeekanaal liggen duizenden plezierbootjes die met de colonne gaan meevaren. Donderdagochtend voeren talrijke schepen vanuit Amsterdam richting IJmuiden om zich bij de stoet aan te sluiten. Vanaf half tien mocht dat niet meer op last van de politie; tijdens de Sail-In geldt er namelijk eenrichtingsverkeer op het kanaal. Het Korps landelijke politiediensten is donderdag met 130 man op het water om de parade in goede banen te leiden.