Topman Ryanair Michael O'leary wordt dringend verzocht door de Ryanair Pilot Group (RPG) het gesprek aan te gaan over de arbeidsomstandigheden bij luchtvaartmaatschappij Ryanair. Dat liet voorzitter Evert van Zwol vandaag weten tijdens een persconferentie in Brussel. 

Inzet is een standaardcontract voor alle piloten. Nu is nog een groot deel van de piloten die voor Ryanair vliegt, niet in dienst bij de maatschappij, maar zelfstandige. Hierdoor komt er veel verantwoordelijkheid bij de piloot te liggen, die meestal bij een maatschappij ligt. Bijvoorbeeld vertraging is dan de verantwoordelijkheid van de piloot en niet van de maatschappij. 

O'leary gaf eerder aan pas met de groep te willen praten, als het meer dan 1600 leden had. Dat aantal is volgens Van Zwol ruimschoots gepasseerd. RPG zegt ruim de helft van alle Ryanairs cockpitpersooneel te vertegenwoordigen. Geen van de bestuursleden van RPG is echter zelf piloot bij Ryanair. Piloten zouden bang zijn voor hun mening uit te komen. Daarom wil de RPG de relatie tussen de piloten en het bedrijf verbeteren, zodat Ryanair piloten zelf in het bestuur van de RPG kunnen plaatsnemen.

Of een gesprek met O'leary daadwerkelijk gaat plaatsvinden is nog maar de vraag. Eerder dit jaar maakte EenVandaag een reportage over de veiligheidsstructuur binnen Ryanair. Een groot deel van de Ryanair-piloten voelden zich niet op het gemak met de veiligheidsstructuur binnen Ryanair. Toen stond O'leary ook niet open voor gesprek. Hij veegde alle beschuldigingen en argumenten van tafel en noemde het 'onzin'. Voormalig Ryanair piloot John Goss stond maandag voor de rechtbank, nadat hij in een Britse documentaire kritiek uitte over de veiligheidsstructuur bij Ryan Air. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.