Sinds een paar maanden zijn er na veel gedoe eindelijk emoji’s die twee homo’s of twee lesbiënnes voorstellen. Ze zijn voor iedereen te gebruiken op Android en iOS telefoons en op Facebook. Maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde. De Russische telecomwaakhond wil nu zelfs een verbod op de tekens.

Vooral de emoji's met ouders van hetzelfde geslacht en twee kinderen zitten de waakhond dwars, omdat die "de Russische familiewaarden ontkennen" en "geen respect tonen voor ouders en andere familieleden". De emoji’s zouden zelfs in strijd zijn met het Russische verbod op ‘homopropaganda’.

"Homo-emoji's dragen bij aan de verspreiding van niet-traditionele seksuele relaties onder jongeren", zegt de baas van de waakhond. Hoe ze de emoji’s willen gaan verbieden is nog niet duidelijk.

Anoniem internet kan toch gekraakt worden

Wie anoniem wil internetten, doet dat via TOR-netwerken. TOR heeft ongeveer 2,5 miljoen gebruikers per dag. Dat zijn bijvoorbeeld activisten in dictatoriale landen, maar ook criminelen die TOR gebruiken om bijvoorbeeld anoniem in drugs of kinderporno te handelen.

Nu blijkt echter uit onderzoek dat deze TOR-netwerken helemaal niet zo veilig en anoniem zijn als wordt gedacht. Ze blijken toch te kunnen worden gekraakt, zodat anderen kunnen zien wie welke site bekijkt.

Mensen die TOR gebruiken surfen via verschillende tussenstations op het internet. Zo is niet te achterhalen waar het verkeer vandaan komt. Het best beveiligde deel zijn de zogenoemde 'hidden services'. Dat zijn geheime websites die bijvoorbeeld als marktplaats voor illegale spullen gebruikt kunnen worden.

Maar door hun opzet blijken de services juist de zwakke plek; er gaat namelijk veel verkeer heen en weer. Een inlichtingendienst kan zo patronen in het verkeer zien. Daarmee kunnen ze negen van de tien keer uitrekenen welke sites de gebruiker bekijkt.

De oplossing: het verkeer via meer omwegen laten gaan. Dat zorgt voor ruis en maakt het moeilijker om patronen te zien. Het nadeel voor de gebruiker is dat het netwerk nog trager wordt; hoe meer tussenstations, hoe meer tijd het kost.

Jongen krijgt honderden boeken na viral oproep van postbode

De 12-jarige Matthew Flores uit Salt Lake City houdt van lezen. Hij heeft alleen geen geld voor boeken of voor een busabonnement naar de bibliotheek. En dus vroeg hij vorige week bij de brievenbus reclamefolders aan de postbode. Om te kunnen lezen.

De postbode besloot een boek voor de jongen te kopen en een oproep op Facebook te plaatsen met het verhaal. Die oproep ging viral en zorgde ervoor dat er inmiddels dozen vol boeken bij de jongen thuis zijn afgeleverd. Hij heeft daarom besloten de boeken na het lezen weer aan andere kinderen te geven die ook willen lezen.

‘Katten in Australië moeten binnen blijven’

De Australische regering wil voor huiskatten een "24 op 24 uur durend huisarrest". Het voorstel werd gedaan door Gregory Andrews, de commissaris voor bedreigde diersoorten in Australië, zo schrijft The Independent.

Australië worstelt al tijdenlang met een "kattenplaag”. Veel inheemse diersoorten zouden worden bedreigd door de 20 miljoen katten die buiten rondlopen. Volgens een studie zouden de katten dagelijks maar liefst zo'n 75 miljoen inheemse dieren doden.

Of het huisarrest effectief zal worden ingevoerd, is nog niet duidelijk. Waar precies in het land de maatregel van kracht zal zijn, evenmin. Maar het voorstel gaat in ieder geval minder ver dan een eerder voorstel van de regering om voor 2020 2 mijoen wilde katten af te schieten.

Dierenrechten­activisten van over de hele wereld reageerden furieus en ze kregen daarbij de steun van de Franse actrice Brigitte Bardot. "Australië zal worden bezoedeld met het bloed van miljoenen onschuldige dieren", stelde Bardot toen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.