De gisteren aangekondigde Russische sancties voor Europese landbouwproducten hebben grote gevolgen. Dat werd vandaag weer duidelijk toen Rusland een lijst met geboycotte producten publiceerde. Vlees, vis, noten, melkproducten en groente en fruit afkomstig uit de Europese Unie en Verenigde Staten mogen het land niet meer in. Dit in reactie op de eerder aangekondigde EU-sancties tegen Rusland. 

Verder gaf Medvedev nog aan dat Rusland ook een vliegverbod boven Russisch grondgebied overweegt voor Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Dit zou dan gaan om doorgaand vliegverkeer naar Azië.

Vanavond om 18.30 uur Nederlandse tijd zal de Russische president Poetin naar verluidt een "emergency statement" gaan leveren. De woordvoerder van het Kremlin trok deze aankondiging echter later weer terug.

EenVandaag gaat langs bij Dirk Jan Schoonman, voorzitter Nederlandse Melkveehouders Vakbond, en bij een exporteur van groente en fruit. Hoe worden zij door de sancties geraakt? In de studio reageert Sijbren de Jong van het The Hague Center for Strategic Studies (HCSS) op de recente ontwikkelingen. Is dit de opmaat naar militaire acties van Rusland?