Nu de Russen zich intensief bemoeien met de burgeroorlog in Syrie stuurt Nederland geen F-16 straaljagers naar Syrie om IS-doelen te bombarderen. De PvdA vindt de risico’s te groot. Maar VVD-kamerlid en buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke is teleurgesteld over het uitblijven van militaire steun in Syrië van onder meer Nederland. 

Met hem spreken we door over de gevolgen van de Russische aanval voor de internationale politieke verhoudingen. De rol van Rusland wordt vanuit het Westen kritisch gevolgd. Maar er zijn in ons land ook Syriers die de rol van Rusland juist toejuichen. EenVandaag spreekt met één van hen.

Russisch-Iraanse coalitie?

Na Russische luchtaanvallen lijken er nu ook Iraanse grondaanvallen te komen. Honderden zwaarbewapende Iraanse soldaten bevinden zich mogelijk al in Syrië.

Daarmee lijkt een nieuwe coalitie tussen Rusland en Iran ophanden die dan bestaat naast de Westerse coalitie. Tot op heden lijkt het erop dat de Russen juist rebellen aanvallen die gesteund worden door het Westen. Dit is dan mogelijk het moment waarop Syrië het strijdtoneel wordt van een oorlog van het Westen versus het Oosten. In Radio EenVandaag een gesprek met de Iraans-Nederlandse politicoloog Peyman Jafari en met Tweede Kamerlid Han ten Broeke.