Een vlucht van KLM van Tokyo naar Amsterdam zou in gevaar zijn gekomen door een Amerikaanse spionagevlucht, zo meldt het Russische ministerie van Defensie. Het incident zou op 22 mei boven de Japanse Zee hebben plaatsgevonden. KLM zegt in een reactie tegen EenVandaag dat deze vlucht door de luchtverkeersleiding is opgeroepen korte tijd van hoogte te wijzigen. 

De KLM wil niets zeggen over de eventuele aanwezigheid van een Amerikaans spionagevliegtuig. “De hoogte van KL862 van Tokyo naar Amsterdam is korte tijd aangepast op verzoek van de luchtverkeersleiding. Dit zijn maatregelen om voldoende afstand te waarborgen”, zegt de woordvoerder. 

Volgens het Russische ministerie van Defensie komt het dagelijks voor dat spionagevliegtuigen van de Verenigde Staten vlakbij de Russische grenzen worden waargenomen. Dat aantal is in 2014 zelfs verdubbeld naar 3000 (in Rusland en Wit-Rusland), meldt Alexander Grushko, de vertegenwoordiger van Rusland bij de NAVO, tegenover EenVandaag.

Rusland: VS brengt passagiers in gevaar

Rusland wordt er regelmatig van beschuldigd het Europese vliegverkeer in gevaar te brengen door boven internationale wateren te vliegen zonder transponder. Volgens de Russen doen westerse bondgenoten dit net zo. Dit incident met de vlucht van KLM zou daar een voorbeeld van zijn. Volgens Rusland brengt Amerika passagiers van commerciële vluchten in gevaar door te vliegen zonder transponder.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.