Rusland voelt zich door de NAVO in het nauw gedreven. Dat zegt de Russische topdiplomaat Alexander Gruskho in een interview met EenVandaag. Hij reageert op de spanningen tussen de NAVO en Rusland in Oost-Europa. 

De NAVO houdt grote oefeningen in Oost-Europa, waar ook Nederland aan meedoet. Poetin dreigde als reactie op de NAVO oefening met de plaatsing van veertig extra nucleaire raketten.

In het nauw gedreven

Grushko is de permanente Russische ambassadeur voor de NAVO in Brussel. Volgens hem is de NAVO tegen alle afspraken in steeds verder naar Rusland opgeschoven. Rusland voelt zich daardoor in het nauw gedreven. Rusland moderniseert nu in hoog tempo zijn legers, wat tot veel zorgen leidt in het Westen. Hij spreekt tegen dat Rusland buitensporig veel investeert in defensie. De budgetten van Rusland zijn volgens hem niets vergeleken met die van de NAVO en bovendien heeft Rusland jarenlang niet geïnvesteerd en is de balans dus zoek. De oefeningen van de NAVO in Oost-Europa, die voor de NAVO een reactie zijn op de vermeende Russische betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne, komen voor Rusland over als provocerend.

Niet meer welkom bij NAVO

„Neem nou die nieuwe NAVO-basis in Estland. Een vliegtuig kan vanaf daar binnen enkele minuten in Sint Petersburg zijn. Dat is een militaire realiteit en elke militair weet wat dat betekent", zegt Alexander Grushko vanuit het hoofdkwartier van de Russische missie voor de NAVO in Brussel.  Maar de speciaal gezant van Poetin kan weinig uitrichten in Brussel. Sinds april vorig jaar is de Russische delegatie niet meer welkom op het NAVO-hoofdkwartier, enkele kilometers verderop. De passen werden ingetrokken en het informele overleg werd opgeschort als reactie op de inval op de Krim, eerder vorig jaar.

MH17

Grushko noemt de aanslag op MH17 een grote tragedie. Over de Russische betrokkenheid wil hij niet speculeren. En op de vraag of Rusland de uitkomst van het onderzoek zal erkennen antwoordt hij: „Dat hangt af van wat er uit het onderzoek." 

Het interview met Alexander Grushko is vanavond te zien op EenVandaag.