Het werd bij de aankondiging van nieuwe verkiezingen in Groot0Brittannië vaak als grap getwitterd: ‘Rusland krijg het druk dit jaar’. Maar nu blijkt dat dit helemaal geen grap is. Uit het vandaag gepresenteerde jaarverslag van de MIVD blijkt dat Rusland veel vaker dan voorheen aan het hacken is en nepnieuws verspreidt. Dit alles met de bedoeling om Europa te destabiliseren.

Volgens MIVD directeur Onno Eichelsheim zijn er alleen al het afgelopen jaar al honderden cyberaanvallen waargenomen. Die worden onder meer uitgevoerd om kennis te stelen bij bedrijven en overheden, maar ook om invloed te krijgen op Westerse besluitvormingprocedures.

Ook in het verspreiden van nepnieuws is Rusland het afgelopen jaar veel actiever geworden. Zo verspreidde Rusland het bericht dat een vrouw was verkracht door een dronken Duitse NAVO-soldaat die aan de oostgrens was gelegerd, om zo de NAVO in een kwaad daglicht te stellen.

Volgens Eichelsheim heeft Nederland nog geen goed antwoord op de overtuigende leugens en desinformatie die wordt verspreid. ,,Het is niet altijd even makkelijk om boven tafel te krijgen wat een onwaarheid is”.