Ruim de helft van de Nederlanders is vatbaar voor populisme, dat blijkt uit onderzoek van ’s wereld grootste onderzoeksbureau YouGov, dat vanavond gepresenteerd wordt in EenVandaag. In West-Europa scoort alleen Frankrijk substantieel hoger. 

Opiniepeiler YouGov ziet een opkomst in heel Europa van populisme. “We zien dat er een verschuiving gaande is en dat oude links-rechts tegenstellingen niet meer opgaan. We kijken naar historische modellen om dit te verklaren en één ding kwam steeds opnieuw bovendrijven: autoritair populisme. “Dat was ooit groot in de jaren ’80,” aldus Joe Twyman, oprichter van YouGov, in EenVandaag. Autoritair populisme kenmerkt zich door een anti-EU-sentiment, anti-migratie, cynisme over mensenrechten en meer aandacht voor defensie.

Nederland scoort met 55% hoog op de lijst van onderzochte Europese landen. Het laat Finland (50%), Denemarken (49%) en Italië (47%) achter zich. Zweden (35%) en Spanje (33%) scoren beduidend lager. Duitsland scoort van alle West-Europese landen het laagst (18%). Alleen Frankrijk (63%) scoort van alle West-Europese landen hoger. De Oost-Midden-Europese landen Roemenië (82%) en Polen (78%) scoren het hoogst. Zo blijkt uit het doorlopende onderzoek van YouGov.

“In zowel Duitsland als Spanje is het populistisch sentiment veel lager vanwege historische opvattingen. Zij hebben een fascistisch regime gekend, in tegenstelling tot veel andere landen,” aldus Twyman in EenVandaag. “Interessant aan Nederland is dat het anti-EU-gevoel zo hoog is. Ondanks dat het land een van de oprichters van de EU is, heeft men zich niet zo met die rol verzoend zoals Duitsland wel heeft gedaan.”

Volgens YouGov heeft Trumps overwinning laten zien hoe groot het potentieel is voor autoritair populisme, met het huidig potentieel onder veel Europese kiezers kan populisme een bepalende rol gaan spelen bij de verkiezingen in 2017, waaronder de Nederlandse verkiezingen in maart.

YouGov presenteert de cijfers in de eindejaarsuitzending van EenVandaag. In die uitzending doet Gijs Rademaker onderzoek naar ‘de massa en de macht’.

Bekijk hier het volledige onderzoek van YouGov.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.