Het is ruim twee weken geleden dat Frankrijk wereldkampioen voetbal werd, maar de Fransen zijn nog steeds niet uitgefeest. Dat feesten doen ze het liefst op het nummer 'I Will Survive'. Het gaat niet om niet het origineel van Gloria Gaynor, maar om de cover van de Hermes House Band. De Rotterdamse studentenband had al eerder succes met de cover, maar staat nu voor het eerst op nummer 1 in de Franse hitlijst.

Wat het succes van 'I Will Survive' nog een extra impuls gaf, was het bezoek van de Franse WK-selectie aan het Elysée. Het team ging los op de trappen, samen met president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte.

De Hermes House band stond al twee keer eerder in de Franse hitlijsten, maar haalde niet eerder de nummer 1-positie. Het succes in Frankrijk was wél telkens gelinkt aan sportsucces, en begon in 1997. Toen werden de Franse rugbyers wereldkampioen. Een jaar later was het de beurt aan de voetballers. Ditmaal zong Zinedine Zidane op de middenstip ook 'I Will Survive'. In de Franse kleedkamer was het nummer ook te horen.

Dromen zijn bedrog

Mark Snijders is de voormalig toetsenist en huidige manager van de de band. In 1994 was hij al met één been vertrokken, toen de Hermes House Band een stapel CD's via hun eigen platenmaatschappijtje probeerden te verkopen. In de Rotterdamse studentenwereld was de Hermes House Band al langer een begrip, maar daarbuiten nog niet.  Van de verspreide CD werd 'I Will Survive' al snel opgepikt. Met die hit verstootten zij Marco Borsato's monsterhit ‘Dromen Zijn Bedrog’ van de nummer 1-positie.

Het huidige succes kwam dit keer niet helemaal als een verrassing. "We wisten natuurlijk wel dat het nummer populair was en een connectie had met het voetbal." Tijdens het WK was hij met de band in Frankrijk en voelde 'de vibe' al. De allereerste keer kwam het succes als een veel grotere verrassing.

De bandsamenstelling verandert sneller dan het repertoire

Gloria Gaynor niet blij

Ook in de jaren tachtig stond het nummer al op het repertoire van de band. Jan Hogendorn was destijds één van de leden die de Hermes House Band oprichtte. Hij kan het lange bestaan van de band goed verklaren: "De bandsamenstelling verandert bij de Hermes House Band sneller dan het repertoire". Het is dus vooral 'I Will Survive' met het bekende lalala-stukje dat blijft hangen.

De hit van de band krijgt wel concurrentie van het origineel: de Gloria Gaynor-versie staat vlak onder de coverversie in de Franse hitlijsten. De voormalig bandleden halen daar plezier uit. Overigens gaat het verhaal gaat dat Gloria Gaynor, die het origineel zong, niet zo blij is met deze toevoeging. Bij haar optreden wil het publiek nog weleens spontaan meezingen, alleen dan met de 'lalala'-toevoeging van de Hermes House Band. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.