Richard Moti, fractievoorzitter van de PvdA Rotterdam, diende dinsdag 13 november een voorstel in om een experiment te lanceren met de Startersbeurs: een beurs voor jongeren met een startkwalificatie om werkervaring op te doen. “Met de Statersbeurs willen we jongeren een kickstart op de arbeidsmarkt geven”, aldus Moti.

Volgens de fracievoorzitter is het voor jongeren niet eenvoudig om na hun studie een baan te vinden. "De jeugdwerkloosheid loopt op. Ook voor jongeren die wel een diploma hebben, maar geen werkervaring, is het erg lastig om werk te vinden. Om te voorkomen dat deze jongeren in de bijstand terecht komen is het belangrijk dat zij snel relevante leer- en werkervaring opdoen. Vandaar dat de PvdA heeft gepleit voor een Startersbeurs voor jongeren tot 27 jaar," zegt Moti.

De gemeente Rotterdam legt een bedrag van 400 euro per maand opzij voor schoolverlaters die nog geen relevante werkervaring hebben. Het bedrijf waar jongeren werkervaring mogen opdoen, moet ook een duit in het zakje doen: deze moet maandelijks een bedrag van 100 euro opzij leggen. De gemeente geeft jongeren maximaal zes maanden om werkervaring op te doen en contacten op te bouwen.

De Startersbeurs is een plan van vakbonden FNV Jong en CNV Jongeren en arbeidshoogleraar Ton Wilthagen om jongeren aan het werk te helpen.

 

Goede opstap

Het 1V Jongerenpanel vroeg aan 1.500 jongeren wat zij van de Startersbeurs vinden. Tweederde (65%) denkt dat zij met de Startersbeurs makkelijker aan een baan op niveau kunnen komen. Ongeveer driekwart van de jongeren (73%) vindt dat de Startersbeurs ook beschikbaar zou moeten zijn voor jongeren die al langer dan een jaar op zoek zijn naar een baan. Ook al zijn de jongeren positief over het plan, toch denkt ruim de helft (55%) dat dit plan niet afdoende is om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

De reportage die EenVandaag in samenwerking met Ton Wilthagen over dit onderwerp maakte, kunt u hieronder terugkijken. Voor alle bevindingen van het onderzoek kunt u terecht op de website van het EenVandaag Jongerenpanel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.