Het Pontsteiger-gebouw aan het Amsterdamse IJ is met negentig meter het hoogste woongebouw van de hoofdstad. Ook dit gebouw is inmiddels beklommen door ‘roofers’. Dat is een subcultuur van waaghalzen die als hobby hoge gebouwen beklimmen. Peter is roofer. “Angst zit in je hoofd en dat kun je letterlijk uitschakelen.”

Roofen is overgewaaid uit de Verenigde Staten en ook in Rusland zijn er veel jongeren die zich bezighouden met deze bloedstollende hobby. Bij Roofen klim je illegaal op hoge gebouwen om eenmaal boven foto’s en filmpjes te maken. Die zet je dan op Youtube zodat anderen kunnen zien waar je geweest bent.

Peter op The Scapel in Londen (190 meter)

In Nederland is er de groep Munkimotion uit Haarlem. Ze runnen een Free Run-school voor jongeren en in hun vrije tijd beklimmen ze hoge gebouwen in binnen- en buitenland. “Ik doe dit omdat ik uitdagingen nodig heb, steeds hoger, steeds spannender”, zegt Peter, één van de oudste leden van de groep.

KIJK & LEES OOK: 

De groep beklom eerder de Johan Cruijff Arena, toen nog de Amsterdam Arena, van voetbalclub Ajax en een jaar later het stadion van FC Barcelona in Spanje. “Als je dan bovenop zo’n gebouw zit, na maanden proberen en uitzoeken hoe je boven kunt komen, dat is een geweldige kick. En dat kun je nergens mee vergelijken “

Een illegale hobby

Roofen is een illegale hobby. Je betreedt het bezit van iemand anders en dat is verboden. De klimmers van de Munkimotion groep zitten altijd in een kat-en-muisspel met politie en bewakers om niet gepakt te worden.

Toch vindt Peter niet dat hij heel fout bezig is. “Voor dit klimmen krijg je een boete als je gepakt wordt, we maken ook nooit iets kapot, zijn heel voorzichtig. Het is niet iets waar je de gevangenis voor in moet, dat zou ik nooit doen, dan stop ik meteen.” 

Boedlink

Maar roofen is niet alleen verboden, het is ook supergevaarlijk. Vorig jaar nog viel een beroemde Chinese roofer, nadat hij aan een gebouw was gaan hangen en zijn eigen gewicht niet meer kon dragen. Hij overleefde de val niet. “Dat vond ik echt shocking, wij zouden dat echt nooit zo doen. We trainen bijna iedere dag, al jaren en we kijken echt heel goed van te voren of iets wel veilig is om te doen.”

KIJK & LEES OOK: 

Pontsteigergebouw

Aan de reeks van bijzondere gebouwen is vandaag een nieuwe toegevoegd. Het Pontsteiger-gebouw aan het Amsterdamse IJ. Het is met 90 meter het hoogste woongebouw van de hoofdstad. “Toen ik dat gebouw voor het eerst zag, dacht ik meteen; hier moet ik op! Zo mooi en hoog met prachtig uitzicht, ziek gewoon.”