Weinigen weten maar dat zo’n 900.000 Afro Amerikaanse soldaten een rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Europa. Nog minder is bekend over de segregatie die toen binnen het Amerikaanse leger bestond: militairen werden naar ras gescheiden. Voor zwarte Amerikanen is er geen plaats in gevechtsonderdelen, ze worden ingezet bij de service troops zoals truckers, grafdelvers en bevoorradingstroepen. De witte soldaten gaan naar het front.

Auteur Mieke Kirkels maakt zich al langere tijd boos over dit onderbelicht aspect in onze geschiedschrijving. EenVandaag bezoekt met haar het Amerikaanse oorlogskerhof in Margraten, waar 8302 gesneuvelde Amerikaanse militairen begraven liggen, waarvan 155 soldaten gekleurd zijn. Zij wil deze vergeten groep zwarte militairen een gezicht geven.

Verder praten we met Keith Stadler, de beheerder van de begraafplaats. Hij toont ons de “burial certificates” met een duidelijke ras-code daarop vermeld.

Marc Geijselaers verhaalt over zijn Afro-Amerikaanse opa, die tijdens de WOII ook in Limburg diende. Hij heeft zijn opa  in VS getraceerd en leest voor uit zijn dagboek. Hieruit blijkt dat witte en zwarte soldaten in het Amerikaanse leger totaal anders werden behandeld.

Bekijk hier het uitgebreide interview met Geijselaers: