Roken in de auto als er een kind bij is, is in België straks misschien verleden tijd. Het parlement van Wallonië staat namelijk op het punt om een wetsvoorstel aan te nemen waarin roken met kinderen wordt verboden. Ook de Vlaamse politici willen niet langer achterblijven. Zij presenteerden gisteren een soortgelijk plan.

Met dit wetvoorstel hoopt België een voorbeeld te kunnen nemen aan onder andere Frankrijk, Ierland, Engeland en Australië. Ook in Nederland werd het wetsvoorstel al eens besproken. Hier haalde het voorstel in augustus 2015 echter geen meerderheid in de Tweede Kamer omdat de parlementariërs het niet eens waren met de mate van betutteling. Het huidige kabinet heeft mogelijk wel ambitieuze plannen. In het regeerakkoord wordt er namelijk gesproken over het ‘streven naar een rookvrije generatie’

Peter Merkus, kinderlongarts en voorzitter van de sectie kinderlongziekten van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde is een voorstander van het voorstel. Hij vindt dat roken in de auto gelijk staat aan kindermishandeling. Volgens hem kan het inademen van sigarettenrook gevaren opleveren voor jongeren én volwassenen.

Mocht de wet in Wallonië doorgevoerd worden dan kan een overtreding bestraft worden met een boete die kan oplopen tot de 150 euro. In Nederland wordt er tot die tijd alleen geld beschikbaar gehouden voor preventie.