Een rookverbod in je eigen tuin en op eigen balkon, als je buren last hebben van de rook: dat is de inzet van anti-tabaksclub Clean Air Nederland. Die organisatie stapt naar de rechter om dat verbod af te dwingen.

Clean Air Nederland moet nog bepalen met welke casus zij de meeste kans maakt op de gewenste gerechtelijke uitspraak. ‘Ik denk meteen aan een bejaarde vrouw die ziek wordt in haar eigen flat, omdat haar onderbuurman continu sigaren zit te roken op zijn balkon’, zegt voorzitter Tom Voeten vandaag in het Algemeen Dagblad. 

‘Of flatbewoners die roken op een balkon naast de slaapkamer van de baby van de buren. Dat vind ik bijna misdadig.' Michel Vols, docent rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen, betwijfelt of zo'n rookverbod afgedwongen kan worden. Hij verwacht dat de roker niet bang hoeft te zijn dat hij straks zelfs niet meer in zijn eigen tuin mag roken. ‘In de privésfeer mag je meer dan in de publieke ruimte’, reageert hij.

Maakt het initiatief van Clean Air Nederland een kans? Daarover in EenVandaag Tom Voeten van Clean Air Nederland en Ton Wurtz van stichting Rokersbelangen. Daarnaast ook VVD-coryfee en sigarenroker Hans Wiegel.