Een roerige zittingsdag in het proces tegen Ratko Mladic. De voormalig legerleider werd vandaag uit de rechtszaal verwijderd omdat hij door de rechter heen bleef praten en schreeuwen. Voorzittend rechter Alphons Orie besloot daarop zonder Mladic verder te gaan. Deze zittingdag zou Mladic tegenover de rechtbank schuldig of onschuldig moeten pleiten betreffende de elf aanklachten tegen hem. De rechter zei ervan uit te gaan dat de oud-generaal 'niet schuldig' pleit.

De voormalig legerleider wilde dat de rechter hem twee door hemzelf uitgekozen advocaten zou toewijzen. Ook verzocht hij om een maand uitstel. Toen de rechter deze verzoeken afwees werd Mladic boos. Hij bleef door de rechter heen spreken en schreeuwen.

Tot op het laatste moment bleef het onbekend of Mladic deze zittingsdag zou bijwonen. De Serviër liet eerder weten de zitting te willen boycotten omdat zijn verdediging nog niet op orde is. Momenteel heeft hij een tijdelijke advocaat, Aleksandar Aleksic, met wie hij niet blij is. Hij wil dat zijn eigen gekozen advocaten hem verdedigen. Tot op heden weigert Mladic met zijn toegewezen advocaat te communiceren. Aleksic vroeg de rechters daarom vanochtend om schorsing van de voorgeleiding. Volgens de advocaat kan hij de belangen van de voormalige legerleider niet behartigen.

Mladic werd in mei in Servië opgepakt, bijna 16 jaar nadat hij werd aangeklaagd. Hij is aangeklaagd op de volgende punten:

1 - genocide (volkenmoord) op Bosnische moslims en Kroaten tijdens het eerste oorlogsjaar 1992

2 - genocide na de val van Srebrenica in 1995

3 - etnische vervolging van moslims en Kroaten, een misdaad tegen de mensheid

4 - uitroeiing van moslims en Kroaten, een misdaad tegen de mensheid

5 - moord op moslims en Kroaten, een misdaad tegen de mensheid

6 - moord op moslims en Kroaten, een oorlogsmisdaad

7 - deportaties van moslims en Kroaten, een misdaad tegen de mensheid

8 - onmenselijke handelingen met moslims en Kroaten, een misdaad tegen de mensheid

9 - het terroriseren van de burgerbevolking van Sarajevo van 1992 tot 1995, een oorlogsmisdaad

10 - illegale aanvallen op burgers in Sarajevo, een oorlogsmisdaad

11 - het gijzelen van VN-blauwhelmen, een oorlogsmisdaad

EenVandaag is bij het Joegoslavie-Tribunaal en volgt de tweede openbare zittingsdag tegen de van genocide beschuldigde Mladic.