In heel Europa wordt groot onderzoek gedaan naar paardenvlees dat in producten onder het mom van rundvlees werd verkocht. Dat dit paardenvlees uit Roemenië komt is niet verrassend, zegt stichting Roemeense Paarden in Nood

De stichting zet zich in voor paarden in Roemenië die worden afgedankt, verwaarloosd en verkocht.

Volgens Roemeense Paarden in Nood is de ellende begonnen in 2008, toen Roemenië het gebruik van paarden als vervoersmiddel verbood op 80 kilometerwegen. Daarop werden de dieren massaal aan de kant gezet, naar slachthuizen gebracht of in de wildernis losgelaten. 

 

Het gevolg is een overschot aan paarden in het land. Veel boeren of zigeuners brengen hun paarden naar de slacht, omdat ze de dieren niet meer kunnen betalen. Anderen bejagen de inmiddels wilde paarden om een grijpstuiver te vangen voor het paardenvlees.

 

Door de complexe en onoverzichtelijke handelsstructuren is de controle op dierziektes onder de paarden zeer moeilijk. Dat bleek enkele jaren geleden al toen er in Duitsland bij geïmporteerde Roemeense paarden dierziektes werden aangetroffen.

 

In EenVandaag vertelt Miryam Leenaars, voorzitter van de stichting, over het leed van de Roemeense paarden en belicht Esther de Lange, Europarlementariër CDA, het gevaar voor de voedselveiligheid in Europa.