Een verhitte maandagavond in Wigan: de plaatselijke voetbalclub Wigan Athletic versloeg de Premier League-club Manchester City in een bekerduel. Na die wedstrijd ontstond er tumult: uitzinnige supporters liepen het veld op. Aguero werd het allemaal wat teveel en gaf een Wigan-fan een klap. De Manchester City-speler krijgt daar waarschijnlijk een flinke schorsing voor. Spelers en supporters die het met elkaar aan de stok krijgen: het gebeurt vaker. Ook in Nederland.

De Amsterdam Arena is op 21 december 2011 het strijdtoneel van de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ. Het staat 1-0 voor de Amsterdamse club als er in de 37ste minuut ineens een supporter het veld oploopt en AZ-keeper Esteban een trap geeft. Die verliest de zelfcontrole en werkt de supporter naar de grond. Hij geeft hem nog twee trappen na.

Rode kaart

"Ik hoorde op mijn oortje dat er iets gaande was aan de andere kant van het veld", vertelt Bas Nijhuis, scheidsrechter van dienst. "Ik draaide me om en zag Esteban op de speler intrappen. Ik twijfelde even, maar heb toen maar gewoon de regels gevolgd en de regels zijn dat een speler die slaat een rode kaart krijgt." De keeper moest het veld af, maar dat accepteerde AZ-coach Gert-Jan Verbeek niet en haalde vervolgens zijn hele ploeg van het veld. "Ik had nog nooit zoiets meegemaakt. Hij wilde niet meer verder spelen, omdat hij zich niet meer veilig voelde. De wedstrijd is vervolgens gestaakt en niet meer uitgespeeld. Ik moest na afloop een persconferentie geven samen met Bert van Oostveen van de KNVB, ook dat was volgens mij nog nooit voorgekomen".

Woedend

AZ-fans waren woedend op Nijhuis. "De clubs snapten de beslissing wel, maar ik moest me tegenover de supporters wel verantwoorden. Ze waren woedend. Een AZ-fan zei later nog eens tegen me: 'ik was zo boos, ik had u wel kunnen vermoorden'." De KNVB buigt zich een week later over de zaak en komt tot een andere beslissing dan de scheidsrechter: de kaart van Esteban wordt geseponeerd. "Dat snap ik. Als ik er nu op terugkijk zou ik het ook anders oplossen. Ik zou eerst de wedstrijd onderbreken, overleggen en dan pas beslissen of een rode kaart gepast is." Ajax kreeg een geldstraf van 10.000 euro en de wedstrijd moest in zijn geheel worden overgespeeld in een leeg stadion. AZ won die wedstrijd met 3-2.