Zwangere vrouwen krijgen te weinig calcium binnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. 60 procent krijgt dagelijks minder dan 1 gram calcium binnen. Van het RIVM moeten we alert blijven op onze zuivelinname.

Volgens het RIVM is zuivel de belangrijkste bron van calciuminname. Bijna 60 procent van onze calcium komt uit zuivel. Matthijs van den Berg van het RIVM constateert dat de zuivelconsumptie sterk is afgenomen: "We zien in de voedselconsumptie-peiling een significante daling in zuivelinname bij de Nederlandse bevolking van 12 procent in de afgelopen 10 jaar."

Het RIVM vindt dat we alert moeten blijven op hoeveel zuivel we binnenkrijgen, vertelt Matthijs van den Berg.

Kalk tijdens de zwangerschap

Volgens Van den Berg kun je nog niet zeggen dat er een collectief calciumtekort is: "Gemiddeld genomen ligt de inname wat aan de lage kant. Daar moeten we alert voor zijn met elkaar."

Ivan Wolffers is arts, wetenschapper en kritisch volger van de medische wereld. Hij is niet verbaasd over de cijfers van de Universiteit Maastricht. Wolffers benadrukt dat nog niet is gebleken dat kinderen massaal te vroeg, verzwakt of licht geboren worden. Zijn waarneming is dat er inderdaad wel veel minder zuivel wordt gedronken. Ook ziet Wolffers een groot verschil tussen zijn eigen jeugd in de jaren 50 en nu: "Als ik vroeger een gaatje had bij de tandarts, riep mijn moeder 'heb ik daarvoor zoveel kalk moeten slikken tijdens de zwangerschap'. Dat was toen heel gebruikelijk."

Campagnes

Toch zijn Nederlanders traditioneel echte melkdrinkers. Na de Tweede Wereldoorlog werd de melkproductie en -consumptie gestimuleerd door de Nederlandse overheid. Het Nederlandse Zuivelbureau, de latere Nederlandse Zuivel Organisatie, promoot al sinds 1957 het melk drinken. Dat leidde tot tal van iconische campagnes waar meerdere generaties mee zijn opgevoed.

Joris Driepinter was jarenlang het gezicht van melkdrinkend Nederland.

Basisschoolleerlingen werden zelfs opgeleid tot heuse melkbrigadiers. Ivan Wolffers: "Ik ben ook nog melkbrigadier geweest. Maar die overheidscampagnes zijn wat te overdadig geweest. Op den duur trapt daar niemand meer in, maar het is zeker belangrijk."

'Melk de witte motor' moest melk sexy maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.