Tweeëneenhalf jaar na het ongeluk met de kerncentrale in Fukushima zijn de problemen nog steeds niet voorbij. Energiebedrijf Tepco maakt zich op voor een riskante schoonmaakoperatie: hoogradioactieve splijtstofstaven die in het lekkende waterbassin van de kerncentrale liggen moeten worden verwijderd.

Op de sociale media gingen deze week de meest angstaanjagende berichten rond over de operatie, die catastrofale gevolgen zou kunnen hebben.

Risico's

Zo erg zal het niet worden, maar wel rijst de vraag welke risico’s er nog bestaan rond de kerncentrale, die getroffen werd door de aardbeving in Japan in 2011. President Abe zei dat de problemen onder controle zijn, maar nog regematig zijn er incidenten: alleen al in oktober lekte  tot twee maal toe radioactief koelwater weg.

Weinig aandacht Japanse pers

In de Japanse media is er maar weinig aandacht voor de komende schoonmaakoperatie. 'Je hoort er bijna niets over', zegt correspondent Kjeld Duits vanuit Japan. Hij sprak met een journaliste die hem vertelde dat zij en haar collega's van de krant waarvoor ze werken niet over de verwijdering van de splijtstofstaven mogen schrijven. Luister het gesprek met Duits hieronder terug.

Uitzending

In de uitzending een gesprek met Jan Leen Kloosterman, kernfysicus aan de TU Delft. Ook spreken we over de situatie ter plekke met Rianne Teule, nucleair-expert van Greenpeace. Zij is net terug van een bezoek aan Fukushima.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.