De twee Rembrandt-schilderijen die Nederland en Frankrijk samen hebben aangekocht, worden gerestaureerd in het Rijksmuseum in Amsterdam. Daarover hebben beide landen overeenstemming bereikt, meldt het minsterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het gaat om de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634.

Frankrijk en Nederland tekenen vandaag in Parijs de definitieve overeenkomst over de gezamenlijke aankoop. Bij de onderhandelingen was de restauratie een belangrijk punt. Eerder al zei Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering bang te zijn dat het Louvre in Parijs de restauratie niet goed zou uitvoeren.

In Frankrijk bestaan andere ideeën over restauratie van oude schilderijen dan in Nederland. Van de Wetering zei dat het Louvre z'n Rembrandts 'erg verwaarloost'. (zie video hieronder).

Cultuurminister Jet Bussemaker zei toen al dat er 'intensief overleg' was met de Fransen over het restaureren.

In EenVandaag een gesprek met Ernst van de Wetering. Ook spreekt EenVandaag bij het Louvre een vertegenwoordiger van de zogenoemde 'Franse anti-schoonmaaklobby', die veel terughoudender is in het verwijderen van oude vergeelde vernislagen.

In de rubriek In het nieuws op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met @Lammert en #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.

Bussemaker spreekt van een fantastische dag voor het Nederlands cultureel erfgoed. Voelt u dat ook zo? Of vindt u het hele gedoe en die 80 miljoen euro -zoveel kostten de schilderijen- helemaal niet zo feestelijk?

U kunt reageren via het mailformulier op eenvandaag.nl. Of Twitter mee met #eenvandaag.  

Zorgen om restauratie Rembrandts: kijk hieronder een eerdere reportage terug.