Afgelopen vrijdag was het weer raak, een voetbalscheidsrechter uit Leiderdorp werd door twee ontevreden spelers een dubbele kaakbreuk geslagen. EenVandaag hield onlangs een groot onderzoek onder bijna 2000 scheidsrechters naar hun bevindingen. Eén van de opvallende uitkomsten: veel scheidsrechters hebben grote moeite met het leiden van wedstrijden waaraan veel allochtonen, met name spelers van Marokkaanse afkomst, meedoen.

Jonge Marokkaanse geweldplegers zijn vaak als kind mishandeld door hun ouders, blijkt uit onderzoek. Marokkaanse jongens krijgen drie keer zo vaak als autochtone jongeren thuis te maken met fysieke mishandeling. Die mishandeling is volgens onderzoekers de reden dat jonge Marokkanen zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitsstatistieken.

Sinds begin december, toen grensrechter Richard Nieuwenhuizen na een wedstrijd werd doodgeschopt, krijgt het geweld tegen de arbitrage veel aandacht. Maar hoe ernstig het incident ook was, heel veel lijkt er sindsdien niet veranderd. De KNVB presenteert morgen een plan van aanpak hoe het geweld tegen scheids- en grensrechters beter moet worden aangepakt. 

Onderzoek onder scheids- en grensrechters