Het Filmfestival in Cannes is begonnen, en zo als ieder jaar, is er ook nu weer een rel.

Eerst even wat duiding, er ging een film in premiere, ‘Okja’, een futuristische film over een soort gigantisch fantasiebeest, een soort kruising tussen een dinosaurus en een varken. Een film over de vriendschap tussen een futuristisch reuzenvarken en een meisje, wat kan daar nou mis mee zijn?

De vertoning gisteren op het filmfestival is na vijf minuten afgebroken… Het publiek (berucht luidruchtig in Cannes) zat zo hard boe te roepen en te schreeuwen dat het geen zin had om de vertoning voort te zetten.

Wat was er mis? Om te beginnen Netflix, de film is geproduceerd door Netflix, de TV-abonnements-dienst, en is bedoeld voor thuiskijkers, niet voor de bisocoop. Dat valt slecht want een filmfestival is een filmfestival en geen betaalTV-festival. Dus toen het logo van Netflix pontificaal in beeld kwam begon het publiek te schreeuwen. Dat ge-boe werd nog veel erger toen bleek dat de film in het verkeerde formaat werd vertoond. Hele stukken van het gezicht van hoofdrolspeelster Tilda Swinton vielen buiten beeld.

Volgens ingewijden voorlopig alleen nog voor de bios gemaakte films op het festival, dat bevestigt ook Pedro Almodóvar, de beroemde regisseur en tevens voorzitter van de jury. Volgens hem mag Okja niet meedoen voor de prijzen.