Mark Rutte noemt het gisteren gepresenteerde regeerakkoord een 'evenwichtig pakket'. Duidelijk is dat de miljardenbezuinigingen, hoewel broodnodig, hard gaan aankomen. Neem bijvoorbeeld de zorg, een van de grootste bezuinigingsposten: daarop wordt 5,5 miljard euro bezuinigd tot het einde van de kabinetsperiode.

Daaronder een versobering van de algemene wet bijzondere ziektekosten, oftewel de AWBZ. Daarnaast gaat de premie voor de basisverzekering flink omlaag. Betalen we nu gemiddeld 100 euro per maand, dit gaat in 2014 naar een gemiddelde van 20 euro per maand.

Hier komt dan nog wel een inkomensafhankelijke premie bovenop. Over alles wat je meer verdient dan het minimumloon van 19.400 euro betaal je 11,1 procent zorgpremie. Het zijn vooral de bovenmodale inkomens die hierdoor geraakt worden, zij moeten meer betalen. Wat betekent dit voor een gemiddeld gezin? EenVandaag legt de rekensom voor aan Peter Ruys van de site zorgkiezer.nl en spreekt met hoogleraar gezondheidszorg Marcel Canoy over de veranderingen in het zorgbeleid.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.