Volgende week kan Schotland in een referendum kiezen voor zelfstandigheid van Schotland. Het land, dat nu deel uitmaakt van Groot-Brittannië wil zich ontworstelen aan de macht van London, dat Schotland in zijn ontwikkeling zou remmen.

Het belooft een spannende strijd te worden, want de peilingen liggen rond de vijftig procent voor zowel de ja als nee-stemmers.

Onafhankelijkheidsdrang als een golf door Europa

Ook elders in Europa wordt met spanning gekeken naar het referendum in Schotland. Minderheden zoals de Catalanen, Venetianen en Basken kijken met interesse naar de pogingen van de Schotten om meer rechten te verwerven. Ook de Friese Nationale Partij is erg benieuwd naar het Schotse referendum.

De FNP stuurt volgende week een delegatie naar Schotland om te zien hoe het referendum in zijn werk gaat en wat de Schotten uit het vuur slepen. Niet voor afsplitsing van Nederland, maar wel voor het gewin van meer eigen bestuur.

In EenVandaag een reportage over de golfbeweging die het Schotse referendum in Europa teweegbrengt. Daarnaast komen twee Schotten in Nederland aan het woord over wat zij gaan stemmen en wat zij vinden.