Krijgen nabestaanden van de busramp in het Zwitserse Sierre antwoord op de vraag of de buschauffeur opzettelijk tegen een tunnelwand reed? Gisteren bleek dat ze hulp krijgen van premier Rutte in hun onderzoek naar wat er precies gebeurde bij het ongeluk.

Rutte heeft Zwitserland om een bloedmonster gevraagd van de chauffeur die de busramp in het Zwitserse Sierre veroorzaakte. Hierbij kwamen 28 mensen om het leven, onder wie 22 kinderen. Zes hadden de Nederlandse nationaliteit. Nabestaanden van de kinderen willen weten of de chauffeur opzettelijk tegen de muur reed. Hij zou onder invloed zijn geweest van het antidepressivum Seroxat.

Tunnelwand

Op 13 maart 2012 botst een skibus in het Zwitserse Sierre tegen een tunnelwand.  In de bus zitten 52 mensen. Chauffeur Geert Michiels heeft net het stuur overgenomen van zijn collega, maar boort zijn bus in de muur van een tunnel. Hij rijdt niet te hard, maar remt ook niet. Tweeëntwintig schoolkinderen van tussen de 11 en 13 jaar sterven. Zes volwassenen, waaronder de chauffeurs en begeleiders ook. Het kost zestig brandweerlieden en twintig artsen uren om de doden en gewonden uit het wrak te halen.

Cruciaal bewijs

De Zwitserse justitie begint een onderzoek, maar sluit dit af zonder resultaat. Dit tot grote onvrede van de nabestaanden. Zij vinden dat Zwitserse autoriteiten cruciaal bewijs hebben laten liggen en hebben veel vragen over de crash. Een groep Belgische en Nederlandse ouders laat het er niet bij zitten. Zij beginnen een stichting om het ware verhaal achter het gedrag van de chauffeur te achterhalen.

De Zwitserse procureur Olivier Elsig deed geen grondig onderzoek  in 2013, zeggen de ouders. Hij liet het bloed van de chauffeur wel onderzoeken op  alcohol of drugs, maar keek zelfs na aandringen van de nabestaanden niet naar het DNA van de bestuurder. Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat deze genetische informatie juist veel kan zeggen over de invloed die het middel Seroxat op het gemoed van de chauffeur heeft gehad.

Gewelddadig of suïcidaal

Seroxat is een omstreden middel tegen depressie dat gedragsveranderingen kan veroorzaken. Sommige mensen hebben een afwijking in hun DNA waardoor ze gewelddadig of suïcidaal kunnen reageren op het medicijn. Nabestaanden willen uitzoeken of de chauffeur die genetische aanleg heeft.

Volgens advocaat Job Knoester, die eerder de nabestaanden bijstond, hebben medicijnen sowieso een grote invloed op het gedrag van mensen. Rechters in onder andere Canada kijken al heel lang naar de invloed van medicatie. In het Nederlands recht krijgt dit aspect nog weinig aandacht, volgens Knoester.

Testen op medicijnen

Olga Leclercq verloor haar 12-jarige dochter Eline bij het ongeluk. Ze is blij dat Rutte zich nu met het onderzoek bemoeit. Volgens Olga moeten mensen die gevaarlijk werk doen, waaronder het besturen van een bus, gewaarschuwd worden voor het gebruik van medicijnen die hun gedrag kunnen beïnvloeden. 

Kijk hieronder een eerdere uitzending terug over de busramp: