Het plan om particuliere beveiligers op koopvaardijschepen toe te staan als bescherming tegen piraterij is voorlopig van de baan. De PvdA maakte gisteren bekend het kabinetsplan niet te steunen. Reders zijn boos.

De PvdA liet gisteren weten het een te drastische stap te vinden. Doordat de partij niet instemt, is er nu geen meerderheid meer in de Tweede Kamer voor het plan. Het kabinet was sinds begin dit jaar bezig met een voorstel om de inzet van particuliere beveiligers wel mogelijk te maken op schepen die langs de kust van Somalië varen. Nu kunnen schepen de hulp inroepen van beveiligingsteams van de marine, maar die zouden voor sommige reders te duur en te weinig flexibel zijn. 

Rederijen verontwaardigd

Branchevereniging de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) zegt verontwaardigd te zijn over het besluit van de PvdA. De vereniging vindt dat de partij de rederijen aan hun lot over laat.

Geen keuze

Ook rederij Flinter Shipping is boos. Zij varen langs de Somalische kust, met kleine schepen. Hierdoor kunnen ze de teams van 11 mariniers die Defensie normaliter meestuurt niet kwijt. Een gesprek met directeur Bart Otto.

In verschillende  EU-landen is het tegenwoordig wel toegestaan om particuliere beveiligers in te zetten op schepen. Hierover spreken we met advocaat internationaal strafrecht en kenner van het zeerecht Geert-Jan Knoops. Ook een reactie van de PvdA.

Film over Somalische piraat

Vanavond in EenVandaag wordt ook aandacht besteed aan The Last Hijack. Deze film, een mix van animatie en documentaire, vertelt het waargebeurde verhaal van een Somalische piraat. De film gaat op 24 april in première . 

Radio 

Vanmiddag in Radio EenVandaag een gesprek met Karel Slootstra, raadslid bij Nautilus: de vakbond voor zeevaarders. Slootstra vaart zelf nog en ervaart het gebied bij Somalië totaal nog niet als veilig. Bekijk ook enkele foto's die hij maakte van hoe schepen zich tegen piraterij beschermen. 

Kijk eerdere uitzendingen die EenVandaag over piraterij in Somalië maakte rechtsboven op deze pagina terug. 

Foto bescherming piraterij - ©

Foto bescherming piraterij - ©

Foto bescherming piraterij - ©

Foto bescherming piraterij - ©

Foto bescherming piraterij - ©

Foto bescherming piraterij - ©

Foto bescherming piraterij - ©

De Nederlandse Navy Seals