De grens is bereikt, vindt rector Irma van Nieuwenhuijsen. Op haar school in Asten zitten leerlingen soms dronken in de klas. Daarom introduceert de school nu een blaastest. "Maar ik hoop dat ik hem niet nodig heb."

In Asten draagt de regionale cultuur van dorpsfeesten en kermissen eraan bij dat jongeren al voor hun 18de jaar veel alcohol drinken. Rector Van Nieuwenhuijsen van het Varendonck-college ervaart de gevolgen van deze cultuur op school. Dorpsevenementen gaan vaak op zondag door, en op maandag is dat te zien aan sommige leerlingen. "Die zijn dan ongeconcentreerd, hangen duf in de bank. Het bevordert het leerproces van hen en kinderen om hen heen niet."

Een kwart van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar is minimaal een keer per maand echt dronken, ontdekte EenVandaag eerder al bij een peiling onder 1000 jongeren in die leeftijdsgroep.

Kijk & lees ook:

Nuchter zijn als minimum

Van Nieuwenhuijsen spreekt over de ‘zwarte kant’ van bierfeesten en kermissen, die vijf tot zes keer per jaar gedurende meerdere dagen plaatsvinden. "Mijn docenten hebben er last van. Ik word als rector aangesproken op een goed onderwijsklimaat. Het minimum is dat je nuchter in de klas zit, lijkt mij." De rector stuurde een brief aan alle ouders waarin ze aankondigt gebruik te gaan maken van een alcoholtest als leerlingen aangeschoten gedrag vertonen. "We hebben gezegd dat we dat niet meer willen zien. Ik hoop dat ik de alcoholtest niet nodig heb, maar het is wel een neutraal middel waarmee je vast kunt stellen of een leerling alcohol in zijn bloed heeft."

Ouders zijn niet verrast door het feit dat hun kinderen drinken. "Ik schrik er niet van dat ik hoor dat kinderen dronken in de klas zitten. Heel veel jongeren drinken. Wij hebben dat vroeger ook gedaan", vertelt een ouder van het Varendonck-college. "Daar is niks mis mee. Mijn kinderen hebben van mij altijd mogen drinken. Met mate natuurlijk, maar laat ze lekker gaan. Wij begonnen zelf ook toen we 14 of 15 waren en wij zijn ook goed terecht gekomen. Doen ze het niet in de kroeg, dan doen ze het wel ergens anders’."

‘Bizar, zo’n blaastest’

Over de blaastest zegt een moeder: "Ik schrok ervan, omdat ik het heel erg vind dat kinderen blijkbaar onder invloed op school zitten. Dat vind ik echt niet kunnen. Bizar dat er nu een blaastest moet komen. Ik vind dat ouders hier een grote rol in moeten spelen. Die laten hun verantwoordelijkheid liggen omdat ze de strijd met hun kind niet aan willen gaan. Ik vind dat belachelijk."

Rector Van Nieuwenhuijsen hoopt dat haar initiatief ertoe leidt dat de hele gemeenschap hiermee aan de slag gaat. "Het is een culturele gewoonte. Dorpsfeesten zijn gezellig, maar dit is de andere kant van de medaille. We kunnen voorlichting geven op school tot we scheel zien, maar het heeft geen effect. Kinderen schuiven het van zich af omdat het niet over hen gaat, vinden ze."

‘Politie moet strikt handhaven’

Frank Stultjens van bureau HALT in Brabant pleit voor een brede aanpak. "Voorlichting op school en aan ouders, en de politie zal strikt moeten handhaven. Jongeren moeten zich ervan bewust worden wat alcohol met ze doet. Tot je 24ste is alcohol extra schadelijk, omdat de hersenen dan nog in ontwikkeling zijn."