Ruim 15.000 winkelpanden staan op dit moment leeg. Ondanks die leegstand bedenken gemeenten en projectontwikkelaars nog volop plannen voor nieuwe winkelcentra. 

Zo moet in Breda 19.000 vierkante meter aan nieuwe winkeloppervlak verrijzen, dichtbij het oude stadscentrum. De plannen voor het project ‘ Achter de lange stallen’  leiden tot onrust onder winkeliers in de binnenstad. Zij vrezen dat klanten de bestaande winkelstraten in het centrum straks links zullen laten liggen.

Leegstand

Met de vele nieuwe winkelcentra, veelal aan de rand van steden, wordt gebouwd voor de leegstand, zeggen critici. Tegelijkertijd trekken nieuwe winkelcentra bezoekers weg uit binnensteden, zodat de leegstand daar toeneemt, en daarmee ook de verloedering.

Volgens retailkenners lijdt Nederland aan ‘overbewinkeling’ en is er de afgelopen jaren veel te veel gebouwd. Er zouden nu al liefst 30 tot 40.000 winkels in Nederland te veel zijn. 

EenVandaag spreekt met wethouder Bob Bergkamp van Breda over de nieuwbouwplannen in zijn stad. Ook bezoeken we Woerden, dat met succes de leegstand weet terug te dringen. En een interview met retaildeskundige Frank Quix.