Reclassering Nederland heeft grote zorgen over groepen ex-gedetineerden die onbehandeld in de samenleving terugkeren. Het gaat om delinquenten die TBS-waardig zijn, maar dit ontlopen door niet mee te werken aan een onderzoek. “In die gevallen moet je zorgen dat ze niet kunnen duiken”, zegt Sjef van Gennip van Reclassering Nederland.

Van Gennip ziet dat verdachten in toenemende mate ‘berekenend’ te werk gaan. Mensen die niet willen meewerken aan een onderzoek, omdat ze bang zijn dat ze levenslang in TBS zullen doorbrengen. De Reclasserings-voorman zegt dat zijn organisatie er alles aan doet om mensen te motiveren toch mee te werken, maar dat dit bij een enkeling niet lukt. “Daar zullen we toch iets op moeten verzinnen, dat die mensen toch gedwongen worden om mee te werken of langer opgesloten worden.” 

Het gaat om mensen waar het ‘gevaar afdruipt’ aldus Van Gennip. “In sommige gevallen is het duidelijk dat cliënten zulke gedragsproblemen hebben, dan is het een te groot risico om zonder behandeling die mensen vrij te laten.” 

Sanctie voor TBS- weigeraar

Ook Michael P., die bekend heeft de 25-jarige Anne Faber te hebben ontvoerd, verkracht en vermoord., ontliep TBS door psychologisch onderzoek te weigeren. Op zijn zaak specifiek wil Van Gennip niet ingaan: “In het algemeen vind ik dat als mensen weigeren zich te laten onderzoeken, terwijl wij dit verstandig vinden gezien het verleden of het delict, dat dit afgedwongen gaat worden.” 

Dat zou via nieuwe wetgeving moeten, zegt Van Gennip. “Je moet een stok achter de deur creëren dat als iemand niet meewerkt, dat het gevolg een langere gevangenisstraf is. Je moet mensen prikkelen met een sanctie om mee te werken.” Al plaatst hij ook een kanttekening. “Er zullen altijd mensen zijn die weigeren en opnieuw de fout in gaan.”

Beroep op strafrechtadvocaat: ga niet mee in ontlopen TBS onderzoek

Van Gennip benadrukt dat de grootste groep delinquenten wel meewerkt. Het gaat om een ‘handvol gevallen’ waar plegers van ernstige delicten heel berekenend niet willen meewerken. De reclasseringsvoorman wil een beroep doen aan strafrechtadvocaten daar niet in mee te gaan. “Je cliënt wordt er niet beter van, de samenleving ook niet,” zegt Van Gennip.

Het risico is volgens Van Gennip anders te groot. “Als iemand gedragsproblemen heeft en geen behandeling heeft gehad of toezicht. Dan is er een kans dat het fout gaat. Daar hoef je geen profeet voor te zijn. Dat risico is groter dan als iemand wel wordt behandeld.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.